Behandelingen

Als u een goed gesaneerde (gezonde) mond heeft, zullen er geen gaatjes zijn en zullen de tong, het tandvlees en de slijmvliezen in goede conditie zijn. 

Bij de periodieke controle (meestal  ½ jaarlijks) kijken we nauwkeurig naar uw mond en zullen u advies en instructies geven om die situatie te behouden.  

Röntgenfoto’s (zgn. bite-wing foto’s)  maken we normaal eens in de twee of drie jaar om de conditie van de kiezen en het omliggende weefsels nog beter in te kunnen schatten.

Gaat alles goed dan zien we u weer terug bij de volgende periodieke controle. Is er wat aan de hand dan maken we een vervolg afspraak. 

N.B.

  • Neem uw verzekeringspasje, legitimatiebewijsen eventueel uw medicijnenlijstje mee
  • Geeft u  svp veranderingen in verzekering en medicijngebruik aan ons door.

Voorkom problemen met de gezondheid van uw mond

“Beter voorkomen dan genezen” is een belangrijk uitgangspunt in onze praktijk. 
Een goede mondhygiëne is de basis voor het behoud van een gezonde mond. Als we dan ook risicovolle situaties bij u tegen komen waarbij uw mondgezondheid in gevaar is (dus ook uw algehele gezondheid) zullen wij daar  direct of met een nieuwe afspraak aandacht aan besteden. Veelal gaat het om voorlichting of her-controle van de mondgezondheid.

Schulze tandheelkunde Borne kent diverse preventieve behandelingen. 
Ook kunnen er preventieve behandelingen worden gedaan zoals: sealings (laklaagjes op de kiezen) ter versterking van het kauwoppervlak van de kiezen, tandsteen en/of aanslag verwijderen (dat is van belang voor het omliggende weefsel en ziet er mooier en verzorgder uit). 
Fluoridelak of chloorhexidinelak behandeling ter versterking van het tandglazuur of ter beïnvloeding van de mondflora naar een gezonder evenwicht.

Vervangen van vullingen

Als er een gaatje is ontstaan door caries of als een oude vulling niet meer voldoet (als deze “lekt”of verkleurd is) is er reden om deze te vervangen voor een nieuwe vulling. 
Die nieuwe vulling is vrijwel altijd met composiet (witte vulling) eventueel met etsbare onderlaag als versterkte fundering en bescherming.

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Hierbij benaderen we zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van uw eigen tanden en kiezen.

Wat is een kroon?                                                                                     
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. 

Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.                                    

Wanneer kan een kroon nodig zijn?   

  • Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  • Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Wat is een brug?   

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd.

Wanneer kan een brug nodig zijn?    

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Verbetering van het uiterlijk.
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. 

Wij geven u graag tekst en uitleg hierover.

Een wortelkanaalbehandeling ook wel kanaal of zenuwbehandeling genoemd, is een onstekingsproces in een tand of kies. 
Een endodontische behandeling is een tandheelkundige bewerking waarbij het tandmerg van het wortelkanaal van tand of kies wordt verwijderd, dit gebeurd doormiddel van vijltjes, het kanaal wordt gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof waarna de kanalen weer worden opgevuld. Tot slot wordt de behandelde tand of kies weer van een vulling voorzien.  Voor nacontrole wordt er altijd een extra foto gemaakt

Beginnende klachten;
Kloppende pijn of gevoeligheid bij het eten en drinken van koude en warme dranken kan het eerste signaal zijn .

Soms geeft een kies helemaal geen klachten maar wordt er via een röntgenfoto toch en ontsteking gevonden . 
Behandeling van een ontstoken pulpa is altijd noodzakelijk, anders zal de pulpa afsterven.

Behandeling;
De wortelkanaalbehandeling gebeurd onder plaatselijke verdoving als de pulpa nog gedeeltelijk levend is, is de pulpa afgestorven is dan hoeft dat niet. 

Vaak is na een wortelkanaalbehandeling de kies of tand zodanig verzwakt dat het verstandig is een kroon erop aan te brengen na de behandeling.

Parodontale- en botontstekingen belangrijk om te behandelen. Als het tandvlees ontstoken is, bloedt het in meer of mindere mate. Parodontale- en botontstekingen zijn veel risicovoller dan gaatjes, dus zijn deze ook belangrijker om te behandelen. 

Bij rokers bloedt het vaak minder maar zie je uitgebreidere ontstekingen en optrekken van het tandvlees. 
Als we dit zien trekken we ook direct bij u aan de bel, en verwachten we van u ook alle medewerking. Zonder uw uitdrukkelijke medewerking treedt er vroeg of laat ernstig tandvlees of botverval op.

Ook voor de hart- en bloedvaten zijn er duidelijk wetenschappelijk aangetoonde problemen te verwachten.

Als we door goede mondhygiëne en tandsteen verwijderen het tandvlees gezond  krijgen is ons doel bereikt. 
Blijft het echter bloeden of zijn er meerdere pockets (ernstig tandvlees verval) dan maken we een pocket of parodontium status en een OPG of meerdere kleine röntgenfoto’s.  
Dit doen we om een uitgangspositie vast te stellen zodat we na de behandeling kunnen controleren hoe het genezingsproces verloopt. 
Een half jaar na de behandeling doen we een herbeoordeling om te  zien of verdere behandelingen nog nodig is. 
Het kan dan zijn dat we u doorsturen naar de parodontoloog. 
Anders laten we u dan 3 a 4 maal per jaar terug komen voor een grondige gebitsreiniging.

Een stralende lach

Tanden bleken

Tanden bleken zorgt weer voor een stralende lach. Bij ernstige verkleuring van de tanden is het vaak mogelijk door bleken, tanden en kiezen weer mooi licht te maken en te zorgen voor die mooie stralende lach. 
Ook tanden die door een wortelkanaalbehandeling verkleurd zijn kunnen eventueel door intern te bleken weer mooi op kleur gebracht worden. 
De duur dat bleken houdt is van meerdere factoren afhankelijk en valt dus niet blijvend te garanderen.

Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt?
Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings, kronen en brugwerk niet mee. Vullingen kunt u na de bleekbehandeling indien nodig eventueel laten vervangen.
Bezoek altijd u tandarts voordat u uw tanden laat bleken, bespreek met hem of haar uw wensen en vraag of het door u gewenste resultaat haalbaar is.

Veelal geeft het verbetering voor enkele jaren, maar ook daarover informeren wij u graag.

 

Prothese
Een plaat- of frameprothese is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Dit is een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Een kunstgebit kan worden gemaakt door de tandarts of tandprotheticus.

Plaatprothese   
De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.

Frameprothese   
De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies.

Zeer nauwkeurig
Elke mond is anders. Daarom wordt het kunstgebit zeer nauwkeurig op maat gemaakt want het moet exact in de mond passen. Doormiddel van het nemen van afdrukken en het bepalen van de juiste kleur wordt het gebit zoveel mogelijk op uw situatie passend gemaakt. Daarbij wordt niet alleen gelet op het cosmetische aspect maar ook op bijvoorbeeld de spreekfunctie.

Klikgebit
Door het speeksel in de mond zuigt het kunstgebit zichzelf vast. Soms gebeurt dit niet goed met het onderste gedeelte, omdat het draagvlak van de kaak te klein is. Implantaten met behulp van een klikgebit zou dan een oplossing kunnen bieden.

Onze praktijk is een kindvriendelijke praktijk. Wij laten uw kind langzaam wennen en beginnen met tandjes tellen. Belangrijk is dat kinderen weten wat er bij behandelingen gebeurd. Dit leggen we dan ook van te voren uit op het niveau van het kind. Kinderen schrikken vaak van de woorden ‘pijn’ en ‘prikken’. We zeggen bijvoorbeeld: ‘het voelt alsof je met je nagels in de wang knijpt’. Hierdoor snappen kinderen beter wat er gaat gebeuren.

Graag hebben we dat de ouders bij de behandeling zijn.

Een tijdig bezoek aan de tandarts is belangrijk voor ieder gebit. Wij adviseren uw kind daarom vanaf twee jaar mee te nemen naar de praktijk voor controle.

Na aanleiding van het recente nieuws in de media over de slechte conditie van kindergebitjes willen wij hier graag op inspringen. Wij starten dan ook met het project  “gewoon gaaf”  voor kinderen.

Dit houd in dat we de kinderen hier dan samen met ouder(s) 4 à 5 keer laten komen per jaar, waarvan er 2 afspraken de normale half jaarlijkse controles zijn. De andere keren worden U en uw kind(eren) door de preventie assistente begeleid. Deze zal samen met U kijken naar de mondhygiëne en zal U vragen naar het eet-  en drinkgedrag.

Deze behandeling kunnen inhouden dat we gaan kijken hoe het poetsen gaat, daarbij kan het zijn dat we de tanden van de kinderen gaan kleuren met plakverklikkers. Ook zal indien nodig een fluorbehandeling worden toe gepast.

U krijgt van ons een philips elektrische tandenborstel (twv €64.99) de hele periode te leen, die U mits U zich aan de afspraken houd cadeau krijgt.